Shopping cart Izdelki   0 Skupaj 0,00 €
 x 

Vaša košarica je prazna.

Jaz drugačnaSpoštovani,

mladinski roman Jane Frey, Jaz, drugačna je zelo kompleksna in zahtevna pripoved. Original je izrazito turško in angleško obarvan, nasilje pa se izraža predvsem skozi grobo komunikacijo mladih. Sleng in pogovorni izrazi so nujno potrebni, da se ustvari napeto ozračje, ki zgodbo uprizarja takšno kot v resnici je - žalostna in pretresljiva.

Na prvi pogled nenavadne, male začetnice in črke v nekaterih delih romana niso napake.  S tovrstnim stilom zapisa je avtorica želela izpostaviti dogajanje v določenih odlomkih - čustveno stanje glavne osebe, ki se takrat počuti majhno in nemočno.  Tudi naštevanje brez vejic in stavki brez pik so na izbranih mestih. Predstavljajo trenutek, ko glavni osebi jemlje dih, dogajanje jo ohromi in povleče vase, vse si sledi v enem sunku, ki ga ni mogoče prelomiti ali ustaviti. Tako kompleksen je, da ga mora izraziti v enem dahu.

Prav tako je v delu izpostavljena specifika (ne)uporabe ločil pri začetni pesmi, ki jo je napisal Erich Fried - znan avstrijski pesnik. Glede na starost bralcev, katerim je pričujoče delo namenjeno, vse to sploh ni sporno. V besedilu je zajeta širina in raznolikost razmišljanja, saj gre za stik različnih kultur in močno notranje dogajanje. Seveda je na prvi pogled težko razumeti smisel omenjenih "kamnov spotike", vendar ni upravičeno, da se jih obravnava kot napake. Knjigo je preprosto potrebno prebrati v celoti in kaj hitro se bodo razblinili vsi dvomi.

Alexandra Natalie Zaleznik, prevajalka

Bodite obveščeni

S prijavo na novice boste na tekočem o novostih in akcijah.

Na hitro

Desk d.o.o.
Kosovelova 36, Izola
t. 05 169 90 70
f. 05 169 90 71

Grlica